Тази събота, 17 октомври, от 16:00 жителите на Руските блокове до читалище „Христо Ботев“ ще празнуват пресъздаването на зоните за игри и отдих, върху които работят съвместно с фондация Мейдей и сдружение Пауър Джъмп вече няколко месеца. В замяна на добре свършената работа двете организации очакват половин тон пластмасови отпадъци за отплата.

Избраната територия в кв. Христо Ботев през тази година стана част от дългогодишната програма за облагородяване на пространства Място България, благодарение на мотивацията и високото ниво на активност, което показаха местните. Програмата е фокусирана върху т.нар. placemaking процес (местоправене), който изисква активно ангажиране на гражданите в подобряване на градските пространства, изграждане заедно на красива и чиста градска среда, с по-малко отпадъци и пригодена към нуждите и интересите на местните, така че те да са по-ангажирани с нейното дългосрочно поддържане. Една от основните концепции на местоправенето включва високо ефективна, атрактивна, но често ниско бюджетна намеса, включително с рециклирани и подръчни материали. Местната варненска общност заслужено стана част от този проект, поради готовността да помага на екипите на варненските партньори Мейдей и Пауър Джъмп, както с идеи и подкрепа, така и с труд и средства.

Тъй като резултатите вече са налице, местните жители и ангажираните организации решават да отпразнуват успеха си с квартална фиеста, в която сдружение Пауър Джъмп с доброволци от младежите в ЦНСТ „Изгрев“ ще осигурят различни атракциони и развлекателни дейности за децата в квартала, а в последствие живущите ще си организират почерпка наоткрито.

Намесите в квартала включват подобряване настилката на вътрешния площад на междублоковото пространство, ограничаване паркирането върху една от поляните в жилищното каре чрез изграждане на бордюр от автомобилни гуми, артистични намеси в средата за естетизиране на пространството чрез художествена намеса, поставяне на креативни табели с послания за поддържане на средата чиста, ремонт на бившия фонтан и окантването му с места за сядане и поставяне на тенис маса. В последствие, поради високата активност на квартала, Варна влезе като участник в инициативата „Искам да съм полезен. Рециклирай ме!“ със специална уговорка – живущите в кв. Христо Ботев да получат футболни врати, за да подобрят възможностите си за физическа активност, а варненци да им помогнат, като „откупят“ вратите с половин тон пластмасови отпадъци в периода октомври – декември 2020 г.

За повече информация:

Нора Стефанова – nora@bgbeactive.org

Категории: Без категория

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *