На 1-ви август, събота, от 20:30 ч. на аспаруховския плаж Карантината до рибарското селище, школа по изкуства „Дедал“ организират прожекция на късометражни филми, засягащи по различен начин темата за отпадъците и неизбежното им достигане до морето. Събитието ще започне в 18:30 ч. с разделно почистване на плажа, което да направи зрителите активни участници в справянето със замърсяването на плажовете.

Избраните продукции за прожекцията са специална селекция от натрупания филмов фонд на международен фестивал за късометражно кино „Карантината“. Те обръщат внимание на ключов момент с генерирането на отпадъците, а именно, че около 80% от генерираните от хората отпадъци на глобално ниво приключват във водите на реките и моретата. Школа по изкуства „Дедал“ от години имат активно отношение към опазване на морето и плажовете, съхраняване на автентични морски места като плаж „Карантината“ и прилежащото Рибарско селище. Като артисти те ще използват езика на изкуството за да провокират размисъл върху темата, да покажат различни гледни точки и да стимулират отговорност и отношение към отпадъците, които всеки от нас генерира. Партньорите им от Морски клуб „Приятели на морето“ и сдружение „Пауър Джъмп“ ще се включат с доброволчески екипи в разделното почистване на плажа и малки провокации в средата, за да подсилят посланието на инициативата.

Това ще бъде първата от пет прожекции по темата за замърсяването, организирана от школа „Дедал“. В края на август подбраните филми, придружени от почистващи акции, ще посетят Северното ни черноморие в три последователни вечери. Инициативата ще приключи в края на септември в Добрич, когато ще се излъчи последната от петте планирани прожекции за лятото. Идеята на организаторите е специалният подбор на филми по темата с отпадъците и пътуващото кино да се превърнат в ежегодна инициатива на школа „Дедал“ и партньори.

„Дедал“ реализират своята инициатива като част от проект „Място България“ на пловдивското сдружение „БГ Бъди Активен“, който цели да ангажира различни общности от Пловдив, Варна, Шумен, Добрич, Силистра и Северното Черноморие в изграждане на по-чиста и красива градска среда, пресъздаване на публични пространства, намаляване и разделно събиране на отпадъците в речни и морски райони. Партньорите от проекта са над десет граждански организации и неформални групи, които на 1-ви август ще бъдат във Варна и ще могат да станат част от почистващото събитие и прожекциите.

За повече актуална информация, следете фейсбук страниците на организаторите и проекта:

https://www.facebook.com/dedal.school
https://www.facebook.com/miastobulgaria
Категории: Без категория

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *