Чрез събрани и предадени за рециклиране пластмасови отпадъци жителите на руските блокове до читалище „Христо Ботев“ ще се сдобият с нови футболни врати и тенис маса. Инициативата е част от кампанията „Искам да съм полезен! Рециклирай ме!“ на дългогодишната програма за подобряване на градски пространства Място България и цели да стимулира гражданите да бъдат активна част от процесите по разделно събиране и рециклиране на отпадъците.

За целта варненските партньори на програмата – сдружение „Пауър Джъмп“, Морски клуб „Приятели на морето“, школа по изкуства „Дедал“ и фондация „Мейдей“ обединяват усилия в серия от провокативни инициативи, чрез които да „превърнат“ изхвърлената пластмаса в нещо полезно. Този уикенд – 3 октомври, събота, под зорката организация на „Приятели на морето“ близо 30 доброволци ще влязат в морето с три лодки, за да достигнат до трудно достъпни по суша крайбрежни ивици в района на местност Романтика. Целта на акцията е замърсеното диво крайбрежие да се почисти от пластмаса, изхвърлена през годините от морето на сушата. Междувременно група водолази ще влезе под вода, за да подкрепи процеса с почистване на морското дъно в района.

Подобна акция, но по суша, ще организират Пауър Джъмп в късните дни на октомври. С различни офроуд превозни средства те ще навлязат в зелените зони в района на природен парк „Златни пясъци“, за да достигнат до „скрити“ нерегламентирани сметища и да извозят отпадъците с ремаркета. Както морската, така и горската акция се фокусират върху почистването на зелени територии, замърсени в следствие на човешката намеса. „Този отпадък се идентифицира като ничий, а той всъщност е на всички нас, замърсява нашата природа, загрозява нашата среда, отразява се на нашето здраве“, споделят организаторите.

Това не е всичко, разбира се! Жителите на руските блокове до читалище Христо Ботев са агитирани да събират интензивно пластмаса, за да могат да „откупят“ с нея новите си спортни съоръжения. Представители на фондация Мейдей вече имаха срещи за планиране и подготвителни акции в квартала в средата на август, когато с представители на местните подобриха настилката за игра в междублоковото пространство и спасиха една от прилежащите поляни от нерегламентирано паркиране, като я оградиха и обособиха за зелена зона за физическа активност. Точно там ще намерят своето място футболните врати и тенис масата. Допълнително, кварталът ще бъде украсен от рисунките на младата варненска артистка Александра Михайлова и ще се създадат нови места за сядане, изградени около бившия фонтан на междублоковото пространство. Креативни дизайнерски табели с послания за опазване на средата чиста и красива ще агитират местните да пазят чисти подобрените пространства.

„Търсим много и алтернативни начини да включим Варна в кампанията „Искам да съм полезен. Рециклирай ме!“. Освен акциите, за които ви споделихме, в момента търсим диалог с почистващи фирми и институции, за да можем да вземем данни от тях и да замерим нивото на разделно изхвърляне на пластмаса за периода октомври – декември тази година спрямо миналата. Планираме през тези месеци да имаме активни кампании за агитиране на варненци да изхвърлят разделно пластмасовите си отпадъци в определените за това места. Това е тяхната възможност да помогнат за облагородяването на един от кварталите ни. – коментира Нора Стефанова, Мениджър проект на Място България. – От плажните и градските акции и събития на всички варненски партньори до момента, вече имаме събрани общо 1042 кг. отпадъци през 2020 г., от които 529 кг. са рециклируеми – пластмаса, алуминий, стъкло, хартия. Надяваме се до края на годината да достигнем 1 тон събрани от природата и предадени за рециклиране отпадъци.“

Кампанията „Искам да съм пейка. Рециклирай ме!“ ще се проведе също в Пловдив, Шумен и Силистра и е само една от инициативите на пловдивското сдружение БГ Бъди активен в рамките на програма Място България, която се осъществява с подкрепата на фондация Кока Кола.

За допълнителна информация:
Нора Стефанова, Мениджър проект Място България –nora@bgbeactive.org

Категории: Без категория

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *