През изминалия уикенд 35 доброволци направиха почистваща акция с 3 лодки по вода на плаж Романтика и изнесоха над 300 кг. отпадъци пластмаса и метал. Акцията бе организирана от Морски клуб „Приятели на морето“ в партньорство с школа по изкуства „Дедал“ и Пауър Джъмп.

И трите организации имат отношение към околната среда и морето по различен начин, което ги обединява в каузата да поддържат имиджа и пространствата в морската ни столица, включително и плажовете, чисти и красиви. За целта трите организации заедно с фондация МЕЙДЕЙ обединяват усилията си в партньорска дейност през 2020 г., за да включат града ни в дългогодишната платформа за подобряване на публични пространства Място България. Организациите правят специален видео материал от акцията, за да дадат видимост на инициативата и посланието, което стои зад нея:

Организаторите споделят, че „обявяват война на отпадъците“ по няколко причини. „Най-очевидната от тях е екологична, причиняваща замърсяването на природата и нарушаването на различни еко-системи със замърсяването. – споделя Дарина Иванова, организатор на събитието. – Здравната и естетичната обаче също не са за подценяване. Замърсяването с пластмаса на морето и плажовете води до наличието на микро-пластмаса, която става част от почвата, водите и храните ни, съответно има пряко отражение върху нашето тяло и здраве. А наличието на отпадъци в околната среда – както сред природата, така и в градските пространства автоматично загрозява дори най-екзотичните и приветливи кътчета.“

Конкретната акция с лодки идва като подкрепа на Варна във включването ѝ в инициативата „Искам да съм полезен. Рециклирай ме“ и поставената цел до края на годината градът ни да е събрал един тон рециклируеми отпадъци, срещу които междублоковото пространство на руските блокове в квартал Христо Ботев получава облагородена зона с футболни врати, тенис маса и пейки. Координатор на инициативата за Варна е фондация Мейдей, която активно работи с местните жители в квартала и проследява тяхната активност в разделното събиране на пластмаса за „откупуване“ на спортните съоръжения.

Всички инициативи и дейности по програма Място България през 2020 г. се случват с подкрепата на  фондация Кока Кола, под менторството на американската фондация Keep America Beautiful.

За допълнителна информация:

Нора Стефанова – Проектен мениджър Място България

nora@bgbeactive.org

Категории: Без категория

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *