Четири активни граждански организации във Варна ще работят за пресъздаване на квартални и плажни пространства и активиране на местните в поддържането на града ни чист и красив. Чрез серия от информационни кампании, почиствания, практически работилници, акции по кварталите и артистични инициативи организаторите ще провокират варненци да са активна част от почистването и преобразяването на собствения им град, припознавайки се за съсобственици на обществените пространства, за чието състояние носят споделена отговорност и възможности за промяна.

С настъпването на 18 март – Световен ден на рециклирането, Варна официално се присъединява към националната платформа Място България с четири местни партньори – морски клуб „Приятели на морето“, сдружение „Пауър Джъмп“, школа по изкуства „Дедал“ и фондация „Мейдей“. Предвид настоящата ситуация в страната, денят ще бъде отбелязан с онлайн комуникационна кампания „Герой на рециклирането“. През годината обаче, организациите ще обединят усилия на терен около проблема със занемарените градски пространства, отпадъците в градска среда, които сами генерираме и решенията, които сами можем да дадем на тези проблеми. Част от дейностите по проекта ще включват пресъздаване на междублокови пространства с подръчни материали, разделно събиране на отпадъците по време на събития, почистване на подводни територии, ангажиране на плажуващите за чисти плажове, и разбира се, провокативни послания чрез изкуство, които да ни замислят по темата за срещата на човека, природата и отпадъците.

Морски клуб „Приятели на морето“ са организацията, която ще привлече вниманието върху проблема с отпадъците в морето, които накрая винаги стигат до морските води. Под шапката на своята инициатива “Морето не е за една ваканция“ те ще организират 2 подводни почиствания край варненските буни и 8 кампании с доброволци по плажа за повишаване на вниманието на плажуващите върху опазването на плажната ивица, всичко това придружено с фото-конкурс на тема „Морето не е за една ваканция“. Доброволците на сдружение „Пауър Джъмп“ ще създадат мобилна точка за разделно събиране на отпадъците по културни събития, които да се измерват и предават за рециклиране, като по този начин привлекат вниманието на организаторите на събития в града върху „зеления отпечатък“, който всяко събитие оставя след себе си и промяната, която можем да доведем в събитийната дейност с организационно мислене за управление на отпадъците. Междувременно, сдружението ще обедини усилия с фондация „Мейдей“ в своята вече двугодишна дейност за промяна на междублоковите пространства в квартал „Успех“ с помощта на подръчни материали, доброволци и активното участие на местните. Тази година двете организации са си поставили за цел да влязат в още една квартална територия и да стартират процеса по нейното пресъздаване заедно с живущите наоколо. Всичко това ще е съпроводено с доза изкуство – артистите от школа Дедал ще създадат заедно изложба за  открити пространства, която комбинира фотография, обем и релеф, и провокативно разглежда темата за отпадъците в нашия живот. Изложбата ще мине през различни градски територии, включително в Добрич и Русе, съпроводена от прожекция на късометражни филми по темата с отпадъците, подбрани от филмовия фонд на кино-фестивал „Карантината“.

Инициатор на платформа Място България още от 2017 г. е пловдивското сдружение „БГ Бъди Активен“, което през 2020 г. в рамките на проект „Партньорство за чиста и красива среда“ ще активира градовете Пловдив, Варна, Русе, Шумен, Добрич и Силистра за промяна на публичната среда с участието на  местните жители.

Повече информация за проекта на национално ниво:

https://www.facebook.com/miastobulgaria

Може да следите дейностите на местните партньори на техните Facebook страници:

Морски клуб „Приятели на морето“ – https://www.facebook.com/seaclub2

Сдружение „Пауър Джъмп“ – https://www.facebook.com/PowerJumpClubBulgaria

Фондация „Мейдей“ – https://www.facebook.com/maydayvarna

Школа по изкуства „Дедал“ – https://www.facebook.com/dedal.school

Категории: Без категория

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *