На 24 октомври 2020г. 18 доброволци от сдружение Пауър Джъмп и техни партньори с помощта на високо-проходима техника и ремаркета изкараха близо 3 тона отпадъци от горите на местност Перчемлията, над Аладжа Манастир. Това са отпадъците, събрани само от едно от нерегламентираните сметища, които сдружението е идентифицирало при обиколка на горите в региона.

Пауър Джъмп обявиха своята инициатива в подкрепа на кампанията „Искам да съм полезен. Рециклирай ме!“ към проект Място България, в рамките на която фондация Мейдей осигуряват спортни съоръжения и облагородяване на междублоковото пространство на руските блокове в кв. Христо Ботев. Първоначалната идея на организаторите на горското почистване е да изкарат пластмасата, замърсяваща територията на местното Перчемлията и да я предадат за рециклиране. След идентифициране на сериозните замърсявания и наличните нерегламентирани сметища, образувани предимно от едрогабаритен битов отпадък, организацията на събитието става по-сериозна.

Като резултат, от гората са изнесени 9 ремаркета с отпадъци средно по 300 кг. всяко, от които 4 пълни ремаркета с едрогабаритен битов отпадък, 4 ремаркета с пластмаса, от които 126 кг. подходящи и отделени за рециклиране и 1 ремарке с метал и хартия. В кампанията участват 18 доброволци, четири джипа, 5 АТВ, 3 ремаркета и сериозната подкрепа на различни партньори, които да гарантират, че пътят на отпадъка след изнасянето то гората е ясен. За целта Община Варна и сметоизвозващата фирма ЗМБГ обезпечават с мащабни контейнери на място за общия отпадък и последващото му извозване, а Еко Партнърс България осигуряват специален транспорт за разделно събиране и извозване на пластмасата за рециклиране. ЦНСТ Изгрев се включват като доброволци в подкрепа на събитието, а хотел Престиж и Бадр Груп обезпечават с безвъзмездно предоставяне на високо-проходимата техника.

Местното горско стопанство съдейства за безпроблемното протичане на събитието в активен ловен сезон. Те са тези, които дават яснота за образуването на нерегламентираните сметища в региона. Практиката често се прилага от хамалски фирми и фирми, извозващи строителни отпадъци, които „спестявайки“ си пътя до депото при изпразването на даден обект, ползват горите, за да се освободят от товара. „Ние открихме документи в една от купчините с битови отпадъци от изхвърлена покъщина, които ни насочват към определени хора. Дали те са изхвърлили сами боклука си там или са били коректни да наемат извозваща фирма, но тя е решила да си спести труда, не можем да знаем. Но можем да се опитаме с помощта на институциите да проследим нишката, за да разплетем казуса и да стигнем до поне един виновник, който да поеме отговорност“ – споделя Нора Стефанова, проектен мениджър на Място България.

Както самите организатори казват, тази акция не е почистваща, а демонстрационна. Нейната цел е да освети един проблем, който физически е наобиколил града ни и ако не потърсим решение, сериозно застрашаваме природата, красотата и здравето на заобикалящата ни среда и нас самите. Подобна акция, но с лодки до трудно достъпни плажове проведоха на 3 октомври Морски клуб „Приятели на морето“, в рамките на същия проект, а предстоящата събота – 31 октомври, ще има почистваща акция на плаж Черноморец по случай Международния ден на Черно Море.

За повече информация:

Нора Стефанова – nora@bgbeactive.org

Категории: Без категория

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *